top of page

מאוהבת? סכנה! מוטיבצית ייתר

עודכן: 3 בנוב׳ 2019


איזה כיף להתאהב? זוכרים את ההרגשה הזאת?

אהבה היא ערך בעל משמעות עצומה, היכולה להשפיע עלינו לטובה או לרעה (תלוי מאיזה צד אתם מגיעים). כשמתאהבים, איזו התרגשות, איזו אופוריה, באיזו אנרגיה נמצאים, התחושה היא של ריחוף, החיוך לא יורד מהפנים ופתאום הכל נראה ורוד, אנחנו מהלכים ב"היי" טבעי.

תודות להורמון האוקסיטוצין, אותו הורמון אהבה, אנחנו חשים תחושות עילאיות.

שום דבר כבר לא מפריע לנו, לא לנקות את הבית, גם לא שחותכים אותנו בכביש או צופרים לנו, כשמאוהבים יש מוטיבציה אדירה לחיים, ונראה שהאהבה היא כוח המניע אותנו להצליח בכל משימה העומדת מולנו. גם אם המשימה היא אהבה רומנטית. אנחנו מסוגלים לשנות הרגלים רק בשם מערכת היחסים כדיי שנהיה ראויים יותר לאהבה.

אהבה היא רגש חיובי, אך היא יכולה להטעות בתפיסתה. אהבה עיוורת, או מעוורת, ובכך, יכולה להיות גורם מוטבציוני לא בהכרח חיובי.

אוג. 2017 בר ויובל השודדים הצעירים

בטוח יצא לכם להכיר אנשים שהשתנו והוסיפו לעצמם הרגלים לא חיוביים כי התאהבו. כאלה שהתחילו לעשן? הפסיקו לאכול? עזבו את מקום העבודה שלהם? אלו מקרים עדינים, מה עם מעשי פשע שנעשו בשם האהבה?

זוכרים את זוג השודדים הצעירים, ששדדו יחד כמה סניפיי בנק ומיד אחר כך טסו לחגוג בזנזיבר ובמסע שופינג בלתי נגמר?

ולא ברור מי היה יותר מאוהב במי, מה שבטוח שנעשו פה מעשים ברורים ולא חוקיים בכלל בשם האהבה. הזוג זה, לא הסיפור הראשון ששמענו עליו, או סרט שצפינו בו על מעשי טרוף בשם האהבה. ומה עם זוג התאומות, שבן הזוג של האחת רצח את השניה, רק כי היה משוכנע שהיא מפרידה בינו לבין אהובתו?

אהבה מרגשת, מטריפה, ויכולה לגרום לנו לשנות את התנהגותנו מהקצה אל הקצה.

מדוע אנחנו יכולים לשנות התנהגויות רק כי התאהבנו?

קבוצת חוקרים בראשות ארתור אהרון (מאוניברסיטת ניו יורק), חקרו את פעילות המוח ומצאו שאהבה רומנטית יושבת בדיוק על אותו מקום בו תחושת התגמול נמצאת ומופעלת. אני זקוקה לתגמול על מאמץ שעשיתי ומבחינתי אוכל משהו מתוק, או הרצון לתגמול לאחר הצלחות במשימות.

כך בדיוק פועלת אהבה רומנטית. כן, אהבה היא מוטיבציה ולה כח מניע עצום.

תחושת התגמול, מגיעה עם הורמון הנקרא דופמי. אותו הורמון המופרש במוח בכל פעם שאנחנו מרגישים צורך בתגמול. התגמול יכול להיות הצורך שלי שיאהבו אותי, או הצורך שלי בהערכה אישית. לדופמין אין יכולת אבחנה בין תגמול טוב או רע, אלא רק לשחרר למוח פקודה המבקשת תגמול.

כך אהבה יכולה להוביל לחרדה כשם שיכולה להוביל לאופוריה.

אז, אהבה היא דבר מורכב אם מגיעים אליה ממקום עיוור, או ממקום מרצה.

האהבה היא אכן גורם למוטיבציה, רק קחו בחשבון שיש לה כמה פנים.

אל תוותרו על אהבה, חזקו אותה, בנו אותה ובחרו בה כל יום מחדש. בטוב.

ענת סלע (MA)

מומחית למערכות יחסים

מטפלת זוגית

ומאמנת למציאת זוגיות

Comments


bottom of page