מה הופך זוגיות למוצלחת ועמידה לאורך שנים? האם מדובר רק באהבה? אולי בתשוקה חזקה? או אולי אינטלקט? האם יש נוסחה סודית המשלבת את כל המרכיבים החיוניים?
זוגיות היא אחת החוויות המורכבות והעמוקות ביותר שאדם יכול לחוות, והיא יכולה להיות מקור לאושר עצום, כמו לתסכולים מאוד גדולים.

מדוע זוגות רבים מחפשים את "המתכון הסודי" לזוגיות מוצלחת? יש כזה דבר?
האמת שיש, אבל כמו בכל מערכת יחסים זה לא כל כך פשוט ולמעשה דיי מורכב.
הבסיס האמיתי טמון בשלושה משאבים חיוניים: אינטלקטואלי, רגשי ומיני.
מה קורה כאשר אחד מהאלמנטים הללו חסר? האם אפשר להחזיק זוגיות לאורך זמן עם אהבה גדולה אך בלי שיח עמוק? האם משיכה לבדה יכולה להוות תחליף לקשר רגשי? כל אחד מהעוגנים יכול לעמוד בפני עצמו בקיום מערכת יחסים, אך מערכת יחסים זוגית תוכל להתקיים במלואה אך ורק ששלושת המרכיבים הללו נמצאים. שילוב ביניהם יוצר מערכת יחסים איתנה, עמוקה ומספקת. לכל זוג יש את הדינמיקה הייחודית שלו, ודומיננטיות של משאב מסוים עשויה להשתנות מזוג לזוג. עם זאת, היעדר מוחלט של אחד מהמשאבים עלול לערער את הקשר ולמנוע ממנו לממש את מלוא הפוטנציאל שלו.
בואו נבין מה זה אומר?
המשאב האינטלקטואלי מתייחס ליכולת של בני הזוג לקיים שיח עמוק, לשתף מחשבות ולהפרות זה את זה רעיונית. כאשר קיים חיבור אינטלקטואלי, בני הזוג מסוגלים ללמוד זה מזה, לעורר השראה ולחזק את הקשר ביניהם באמצעות דיונים על נושאים המעניינים אותם. למשל, זוג שבו אחד מבני הזוג חובב ספרות והשני מתעניין במדעים עשוי למצוא דרך לגשר על הפערים באמצעות דיונים מרתקים המשלבים נקודות מבט שונות. מעבר לכך, זוגות בעלי חיבור אינטלקטואלי נהנים מאתגור מחשבתי הדדי, מפיתוח משותף של רעיונות ומהרחבת האופקים אחד של השני. היעדר חיבור אינטלקטואלי עלול להוביל לשעמום ולתחושת ניכור, שכן השיח המשותף הוא מרכיב מרכזי בשימור העניין והקירבה לטווח הארוך. כאשר בני זוג אינם חולקים תחומי עניין משותפים או אינם מצליחים לנהל שיח פתוח ומעשיר, הם עלולים לחוות התרחקות, גם אם שאר האלמנטים מתקיימים.
מתי את מתעניינת בתחומי העיסוק של בן הזוג שלך? גם אם הוא רחוק מעולמך, ואין לך שום קשר לעיסוק שלו, עצם ההתעניינות בעיסוקיו, כי הוא כאדם מעניין אותך יעצים את ההתקרבות בינכם ויעזור לחיבור עמוק יותר.
המשאב הרגשי הוא יסוד מרכזי בזוגיות, שכן הוא מספק תחושת ביטחון, שייכות ותמיכה הדדית.
כאשר בני זוג מביעים אמפתיה, הבנה ואכפתיות זה כלפי זה, נוצר ביניהם חיבור עמוק המאפשר להתמודד יחד עם אתגרי החיים. לדוגמה, כאשר אחד מבני הזוג חווה תקופה קשה בעבודה או במשפחה, או אפילו אם אתם חווים תקופה מאתגרת משותפת, נניח מול אחד הילדים, התמיכה הרגשית מהצד השני יכולה להיות קריטית בשימור מערכת היחסים ובחיזוק האמון ביניכם. קשר רומנטי ללא משאב רגשי עלול להפוך לריקני ומנוכר, גם אם מתקיימים בו חיבור אינטלקטואלי או משיכה פיזית.
בנוסף, הבעת רגשות, שיתוף ברגשות אישיים והיכולת להקשיב באמת ולספק תמיכה ללא שיפוטיות הם היבטים מרכזיים של קשר רגשי בריא. זוגות המצליחים לפתח אינטימיות רגשית עמוקה מרגישים ביטחון אחד עם השני, יודעים שהם יכולים לסמוך זה על זה ומרגישים מוגנים בתוך מערכת היחסים. כאשר בן זוג מרגיש כי הצד השני אינו מבין אותו רגשית או שאינו נותן לו מקום לביטוי אישי, עלולה להיווצר תחושת בדידות גם בתוך קשר קרוב.
אין זה אומר לפתח תלות רגשית בצד השני שיכיל, יבין או יגלה אמפתיה בסיטואציות מורכבות, אלא המסוגלות לשתף בשיח ולעמוד על המורכבות שלו מבלי לרוץ ולפתור את הבעיה של בן הזוג.
אני קוראת לזה גם נוכחות רגשית. עצם הידיעה שאני יודעת שאני יכולה לשתף את בן הזוג שלי בתחושות וברגשות במצבים מסויימים, מבלי לחשוב שהוא חייב לי משהו, מעלה את רמת ההקשבה אצלי מולו, ומכאן מקרבת ביננו.
זוגיות בה אני מרגישה קרובה רגשית לבן הזוג, שהוא אוזן קשבת עבורי היא טובה אך אינה מספיקה. כך נוצר קשר אפלטוני. המשמר גבולות פיזיים ודחיה.
המשאב המיני הוא העוגן השלישי ומה שיהפוך אתכם משותפים לבני זוג. אינטימיות פיזית ותשוקה משמשות כחוט מקשר בין בני הזוג ומוסיפות מימד ייחודי למערכת היחסים. מיניות בריאה מחזקת את הקרבה הרגשית ומשמשת אמצעי לביטוי אהבה וחיבור עמוק. לדוגמה, זוג שנמצא יחד שנים רבות עלול לחוות ירידה בתשוקה, אך על ידי השקעה הדדית, יצירת חוויות חדשות ושיח פתוח על הצרכים והרצונות, ניתן לשמור על אינטימיות חיה ומספקת. מיניות בזוגיות אינה מתמצה רק בקיום יחסי מין, אלא גם במגע, חיבה, גינוני חיזור ושמירה על רמת משיכה הדדית. כאשר זוגות משקיעים במיניות שלהם באמצעות מחוות קטנות של רומנטיקה, התנסויות חדשות ושיח כן על רצונותיהם, הם מחזקים את הבסיס האינטימי של הקשר. כאשר מרכיב זה חסר, עלולה להיווצר תחושת ריחוק או תסכול, העלולים להוביל להתרחקות הדרגתית ואף למשברים בזוגיות.
פערים בתשוקה המינית הם אולי התופעה הנפוצה ביותר בין בני זוג בקשרים ארוכים, אל תניחו שזה זמני. התייחסו לפערים בינכם, לא בריצוי, או בתחנונים, אלא בהתבגרות משותפת סביב הפער. אל תרוצו לפתור את הבעיה, או לשלוח את אחד מבני הזוג שיטפל בעצמו. אתם שותפים לזוגיות הזאת, וכל אחד תורם את הוויתו למערכת.

חשוב להבין כי במערכות יחסים שונות קיימת דומיננטיות משתנה של המשאבים השונים. ישנם זוגות שבהם החיבור האינטלקטואלי הוא הדומיננטי, בעוד שאחרים מייחסים חשיבות רבה יותר לתשוקה או לתמיכה הרגשית. עם זאת, על מנת שזוגיות תהיה שלמה ובריאה, יש צורך בקיומם של שלושת האלמנטים גם יחד, ולו במידה מינימלית. לדוגמה, זוג שבו החיבור המיני הוא המרכיב הבולט, אך אין בו שיח רגשי פתוח, עשוי לחוות קשיים ביצירת אינטימיות אמיתית.
לסיכום, זוגיות מיטיבה נשענת על איזון בין המשאב האינטלקטואלי, הרגשי והמיני. כל אחד מהם תורם את חלקו ליצירת מערכת יחסים יציבה, עמוקה ומספקת. היכולת של בני הזוג לטפח ולחזק את שלושת האלמנטים הללו היא זו שתאפשר לזוגיות לשגשג ולהתפתח לאורך זמן. כאשר בני הזוג לומדים להכיר את החוזקות והחולשות שלהם ולמצוא דרכים להזין את שלושת המרכיבים הללו, הם מבטיחים לעצמם מערכת יחסים בריאה, מלאת אהבה ותשוקה.
זוגיות טובה אינה מתרחשת מעצמה – היא דורשת עבודה מודעת והשקעה יומיומית בכל אחד מהמשאבים הללו. כאשר בני הזוג מפתחים שיח פתוח, מעניקים תמיכה רגשית, ומטפחים אינטימיות פיזית, הם בונים מערכת יחסים איתנה שיכולה לשרוד גם אתגרים ומשברים. בסופו של דבר, זוגיות מוצלחת אינה מסתמכת על גורם יחיד, אלא על השילוב ההרמוני בין שלושת העוגנים, ודווקא מתוך המודעות לכך ניתן לשמר ולטפח אהבה אמיתית, עמוקה וארוכת טווח.
ענת סלע (MA)
ייעוץ זוגי ומיני
Comments